Kwas Askorbinowy

Kwas Askorbinowy

Kwas Askorbinowy odgrywa istotną rolę w wielu procesach biochemicznych. Nie każdy o tym wie, ale kwas askorbinowy, zwany również witaminą C, jest nie tylko ważnym składnikiem diety, ale znajduje również zastosowanie w kosmetologii. W dzisiejszych czasach rosnącą popularnością cieszą się kosmetyki naturalne z kwasem askorbinowym. Kwas askorbinowy pełni istotną rolę w kosmetologii. Każdego dnia słońce szkodliwie działa na naszą skórę, a także zanieczyszczenia, które unoszą się w powietrzu. Niekorzystne czynniki zewnętrzne mogą przyspieszać pojawianie się pierwszych efektów starzenia i negatywnie wpływać na koloryt cery. Jak zatem temu zaradzić? Warto zdecydować się na kosmetyki z kwasem askorbinowym. Co jeszcze warto wiedzieć o zastosowaniu kwasu askorbinowego w kosmetologii? Odpowiadamy w niniejszym artykule.

Jakie właściwości ma kwas askorbinowy w kosmetologii?

Na rynku można znaleźć wiele kosmetyków z kwasem askorbinowym. Znajdziemy między innymi kremy, toniki, maseczki rozjaśniające czy balsamy z kwasem askorbinowym. Składnik jest cenny zarówno w profilaktyce, jak i usuwaniu wielu istniejących już problemów. Kwas askorbinowy ma przede wszystkim działanie rozjaśniające. Jest to możliwe dzięki temu, iż potrafi hamować produkcję melaniny w skórze, dzięki czemu jest możliwe pozbycie się przebarwień na skórze. Witamina C zwalcza też wolne rodniki – jest zaliczana do jednych z najlepszych antyoksydantów. Kosmetyki z tym składnikiem są też delikatnie złuszczające oraz regenerujące i bardzo często kwas askorbinowy występuje w połączeniu z witaminą E.

Kosmetyki z witaminą C odpowiadają też za regulowanie wydzielania sebum, dzięki czemu sprawdzają się w pielęgnacji tłustej skóry. Dzięki swoim właściwościom sprawdzają się one także u osób, które borykają się ze zmniejszoną jędrnością skóry oraz zmarszczkami. Kwas askorbinowy wpływa także na syntezę ceramidów, co znacznie wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka. Właściwości tego cudownego składnika jest naprawdę wiele. Do ważnych właściwości zaliczamy też łagodzenie zmian trądzikowych, szybsze gojenie się ran, wzmacnianie naczynek, łagodzenie zaczerwienień na skórze twarzy oraz stymulowanie syntezy kwasu hialuronowego w skórze. Kwas askorbinowy jest zatem zarówno idealnym składnikiem na problemy z trądzikiem, przetłuszczanie się skóry, nadawanie jędrności czy pękanie naczynek. Kto powinien zatem unikać kosmetyków z witaminą C? Jedynie osoby nadwrażliwe lub uczulone na kwas askorbinowy. 

Dlaczego warto stosować kosmetyki z kwasem askorbinowym?

Kwas AskorbinowyJak już wspomnieliśmy, kwas askorbinowy jest substancją o wyjątkowo skutecznym działaniu i wielu właściwościach. Wykazuje bardzo silne działanie przeciwzapalne jak i antyoksydacyjne. Wiele osób uważa, iż suplementacja witaminą C jest zbędna, jeżeli dostarcza się jej odpowiednią ilość w codziennej diecie. Jest wiele opinii odnośnie suplementacji kwasu askorbinowego i znaczna część osób uważa, iż nadmierne spożycie witaminy C może w dużej mierze obciążać nerki. Warto zatem rozważyć dodatkowe zastosowanie kwasu askorbinowego poprzez wybieranie kosmetyków, w jakich występuje.

Warto o tym pamiętać z tego względu, gdyż witamina C pochodząca z pożywienia zaspokaja skórę na samym końcu, dlatego też warto dostarczać ją jej bezpośrednio, nakładając ją bezpośrednio na skórę. W ten sposób omijany jest układ pokarmowy oraz narządy wewnętrzne, a skóra na tym wiele zyskuje. Kwas askorbinowy pomaga w walce z wieloma problemami skóry. 

W jakich formach występuje kwas askorbinowy w kosmetykach?

Kwas askorbinowy występuje w różnych formach w kosmetykach. Do pochodnych witaminy C w kosmetykach zaliczamy:

  • Kwas l-askorbinowy – to czysta forma witaminy C mająca szybkie działanie, zapewnia na skórze efekt rozświetlenia; działa tylko w naskórku przez to, iż jest rozpuszczalna w wodzie i ulega szybkiemu utlenieniu
  • Palmitynina askorbylu – ta forma jest stabilna i w niewielkim stopniu aktywna biologicznie; działa tylko na powierzchni skóry i nie stymuluje kolagenu
  • Sól sodowa fosforanu askorbylu – wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i działa przeciwtrądzikowo
  • Glukozyd askorbylu – forma ta powstaje z kwasu askorbinowego oraz skroni; zmniejsza przebarwienia dzięki hamowaniu wytwarzania melaniny
  • Sól magnezowa fosforanu askorbylu – forma ta wykazuje działanie antyoksydacyjne, odpowiada za rozjaśnienie skóry i często występuje w kosmetykach przeznaczonych do skóry wrażliwej
  • Tetraizopalmitynian askorbylu – działa skutecznie nawet w niewielkim stężeniu i występuje często w formie olejku, dzięki czemu wnika głęboko w naskórek; jest to zdecydowanie najdroższa forma kwasu askorbinowego, jest stabilna i niezwykle trwała

Warto sięgać po czystą postać witaminy C w formie ampułek lub serum. Dzięki rozjaśniającym właściwościom kwasu askorbinowego szara oraz zmęczona cera może stać się bardzo rozświetlona, a przebarwienia mogą znacznie się zmniejszyć. Produkty przeciw zmarszczkom o wielokierunkowym działaniu zawierają często wysokie stężenie czystej witaminy C powyżej 15%.